Istoricul Parohiei Bordea

Istorie Ianuarie 19, 2013

 

Parohia Bordea a fost înfiinţată în anul 2003 dar neavând biserică a funcţionat ca şi filie a parohiei Pădureni din comuna Grajduri. Până în anul 2007 a fost suplinită de părintele Cezar Gheorghe Ţăbîrnă. În anul 2007 în luna Decembrie în parohie a fost numit preot paroh Părintele Ţarcă Vasile un tânăr teolog hirotonit pe seama acestei parohii.

 

Satul Bordea nu a avut niciodată Biserică enoriaşii fiind nevoiţi să meargă la 4 km.distanţă în satul vecin. Din luna decembrie 2007 de la numirea Părintelui Ţarcă în Bordea creştinii au început să se întâlnească pentru a se ruga într-o casă veche în care sa împrovizat un paraclis pentru slujire.

Parohia cuprinde un număr de 60 de case şi 56 de familii care locuiesc în sat, o parte cam 10 familii sunt vaduvi sau văduve.

După aproximativ 3 luni de slujire sa găsit un teren de cca 1200 metri pătraţi donat de Familia Năsturaş Constantin şi Veronica din Bordea, teren pe care au început lucrările de construire ale complexului parohial. Motivat fiind de numărul mare de familii din parohie în care se întâlneau numele celor doi Împăraţi Constantin şi Mama sa Elena s-a luat decizia ca Biserica ce se va zidi să poarte hramul actual “Sfinţii Împăraţi Constantin si mama sa Elena”.

În luna martie a anului 2008 au început lucrările la lăcasul de cult pe data de 8 martie.Biserica şi clopotniţa au fost zidite pe fundaţie de beton din bârne de brad de către doi tâmplari din Bucovina, Gheorghe şi Vasile, lucrare finalizată într-o lună mai apoi biserica tencuită şi izolată cu termosistem iar în interior vată minerală şi rigips. Sub formă de navă biserica de dimensiuni suficiente pentru posibilităţile şi nevoile comunităţii,a fost acoperită cu tablă zincată. Dimensiunile Bisericii sunt de 15 metri lungime, 5 metri lăţime şi 7 metri înălţime prevăzută cu Pridvor, Naos-Pronaos şi Altar.

În anul 2009 interiorul biserica a căpătat o nouă înfăţişare prin înpodobirea cu pictură de către Pictorul Ababei Valerică din Botoşani împreună cu ucenicul său Vasile. Tot în anul 2009 s-a început construirea şi a unei Case Sociale cu Apartament Parohial de cca 150 metri utili cu sală de mese, bucătărie şi două băi. Lucrările Bisericii cât şi a întregului Complex au fost finalizate în anul 2010 luna octombrie când pe data de 24 cu Binecuvântarea Î.P.S Teofan Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul a asăvârşit împreună cu un sobor format din 20 de preoţi şi diaconi, Slujba de Târnosire a Lăcaşului cât şi a Casei Sociale.